top of page

Büyük Olmak! Yazar Mehmet Haşim Salihi Son Yazısı!

Büyük Olmak! Yazar Mehmet Haşim Salihi Son Yazısı!

Büyük Olmak! Mehmet Haşim Salihi Son Yazısı Kerkük Haber, Kerkük Haber Sitesi

Ufacık bir evde bile bir sorun değil sorunlar yaşanır bazan hatta büyük krizlere de dönüşebilir. Bu sorunların giderilmesi önce baba daha sonra annenin üzerine düşen bir sorumluluktur. Yanı büyüklerin sorumluluğudur onların çözüm üretmesi gereken bir konudur.

Büyükler ev ahalisine dönüp fikir alabilirler, ancak büyüklerin daha fazla deneyim sahibi oldukları için en son kararı onlar verirler. Bir gün evde yakıt biter, bir gün mali sıkıntı olur, başka bir gün çocukların okullarında bir sürü ihtiyaçlar ortay açıkar v.s. sorunların giderilmesi büyüklerin başta gelen sorumluluklarındandır.Tüm bunların üstesinden gelmek hiç kuşkusuz büyüklerin işidir.

Büyük olmak sadece ve sadece evin gelirinden yararlanmak ve ev ahalisini emr altında tutmak manasına gelmez. Büyük olmak mutlaka önce o görevleri yerine getirmekten geçer daha sonra ev ahalisinin kabul ve saygısını kazanmaktan. Çözüm üretmeden, sorunları gidermeden büyük olmak ancak bir abes sayılır ve büyük olan büyüklüğünün kayıp etmiş anlamına gelir.

Peki neden sorumlulukların en büyüğü büyüklerin üzerine düşer?

Çünkü bu ev büyüklerin kararı üzerine kurulmuştur, onlar kurmuş ve kararını almıştır. Böylece almış oldukları kararın sonuna kadar arkasında olmaları gerekir. Ev ahalisini bu duruma sokan büyüklerin almış oldukları karardır sonuçta, dolayısıyla baş gösteren her hangi bir sorunun büyük kısmı onların üstüne düşer.

Yanı sıra evin bütün varlığından büyükler yararlanırlar. Evin sağlamış olduğu konforlu hayatın avantajı önce onlara döner. Giderleri varsa evin tüm geliri onlara gelir ve onlar istedikleri gibi harcarlar kalanı varsa küçüklere gider. Evin en büyük odasından büyükler yararlanır, onlar kullanır ve onlara mahsustur. Sadece o değil, ev tamamıyla onlardan sorulur ve onların üzerine kayıt edilir.

Bu nedenle büyükler yaşanan her sorunun giderilmesinden ilk sorumlulardır. Yanı evin safasını süren cefasını da çekmelidir.

Ev dediğim bir vatan da olabilir. Vatanın da yaşamış olduğu sorunları büyükler çözmeli. Büyük dediklerim yanı görev başında olanlar ve o görevin getirdiği avantajlardan yarananlardır. Memleketin gelirinden istifade edip sefasını sürenler mutlaka sorunların giderilmesi için elleri taş altında olmalı ve her kesten önce bu vatanın ve bu milletin cefasını çekmelidirler.

Sorumluluk sadece lüks masaların arkasında oturup hüküm sürmek veya son model arabaları kullanıp korumalar eşliğinde poz atmak diye bir şey değildir. Aksi takdirde milletin sırtından yükselen, millet üzerinden ticaret eden sorumluluk değil ancak ve ancak sömürgecilik olabilir.

Gemiye su sızarsa o gemiyi sahile yanaştırmak ve demir atmasından sorumlu olan önce kaptandır. Lafın özeti, gemide en iyi hizmeti gören kaptan ani durumlarda gereken olumlu kararları almalı ve gemidekileri vuran dalgalardan kurtarmalıdır.

Saygılarımla

Mehmet Haşim Salihi, Kerkük, Kerkük Haber Sitesi, IRAK

from Kerkük Haber Sitesi Türkmeneli Gür Sesi https://ift.tt/jrS5JWM via IFTTT

0 görüntüleme0 yorum
bottom of page