top of page

“Irak Türkmenleri, halihazırdaki siyasi sistemde yok sayılmaktadır”

Kerkük’te Türkmen Milleti Temsilcileri tarafından Irak’ta Türkmenlerin son duruma ilişkin ortak açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Koordinasyon Çerçevesi’nin bazı siyasi kitlelerle başkent Bağdat’ta hükümet programını yazmak için toplantılar düzenlediği bir dönemdeyiz. Türkmen Milleti Temsilcileri ise bu dönemde kendilerinin söz konusu toplantılardan uzak tutulduğunu belirterek, kurulacak olan hükümette Türkmenleri temsilen bulunmamalarından endişe duymaktadır.” denildi.

Türkmen Milleti Temsilcilerinin ortak açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Irak Türkmenleri, Irak’ın asil unsurlarından olup 2003 yılı öncesi rejim hükümeti döneminde ve halihazırdaki siyasi sistemde yok sayılmaktadır.

Hükümetin kurulma sürecindeki müzakerelerde Kerkük meselesinin Türkmenlerin bulunmadığı bir ortamda tartışılması bizler için idari ve siyasi yönlerden ciddi ve gerçekçi bir şekilde endişe vericidir.

Yeni hükümetin kurulması için yapılan müzakerelerde Türkmenlerin de yer alması gerektiğini önemle vurgulamış olup, Türkmenlerin kurulmasında yer almadığı herhangi bir hükümeti tanımayacağımızı buradan kamuoyuna bildirmekteyiz. Tüm siyasi tarafları Kerkük’te Yasayı Uygulama Operasyonu’nun elde ettiği kazanımları yok saymamaya davet ediyoruz. Kerkük meselesinin hassas bir konu olduğunu ve Kerkük’te yaşayan unsurların iradelerine saygı göstermeleri gerektiğini hatırlatmaktayız. Kerkük meselesine ilişkin müzakerelerin Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılması söz konusu sorunun süreklilik kazanacak bir çözüme kavuşmasının en iyi yolu olduğunu belirtmekteyiz.

Türkmen siyasi güçleri olarak, olup bitenleri yakından takip etmekteyiz ve herkesin özellikle de Türkmen milletinin Kerkük dahil Irak’ın geleceğinin kararlaştırılmasında ve hükümet kurma müzakerelerinde katılmasına yer verilmediği sürece olacaklardan ulusal yetkilileri sorumlu tutmaktayız. “

from TEBA AJANSI https://ift.tt/X67BCpD via IFTTT

0 görüntüleme0 yorum
bottom of page