top of page

Kazımi, BM Genel Kuruluna hitap etti

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 77. Oturumunda Irak adına konuşmasını gerçekleştirdi.

Konuşmasına BM Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmasına Csaba Korosi’yi BM Genel Kurul’un 77. oturum başkanlığına seçilmesinden dolayı tebrik ederek başlayan Kazımi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ‘’geçtiğimiz yıllarda BM’nin yönetimindeki hayati rolü için en içten teşekkürlerini’’ sundu.

Irak’ın terör örgütü DEAŞ’a karşı verdiği mücadeleye değinen Kazımi, Irak halkının “sadece topraklarını DEAŞ’den kurtarmak için değil, bu tehlikeli örgütün insanlığı tehdit etmesini önlemek için de büyük fedakarlıklar” yaptığını söyledi.

Başbakan Kazımi, “Burada özgürlük ve adalet değerlerini savunmak için hayatlarını veren Iraklı şehitleri anıyorum” ifadesini kullanarak Irak şehitlerini andı.

Irak askeri güçlerin “DEAŞ ile mücadelede benzersiz yetenekler” kazandığını vurgulayan Başbakan Kazımi, Irak’ın, kurtarılan bölgelerin yeniden inşasında daha fazla BM desteği almayı dört gözle beklediğini dile getirdi.

“Devlet bakanlıkları ve kurumları Iraklı aileleri Hol Kampından geri getirmek için çabalarını sürdürüyor.” diyen Mustafa Kazımi, sözlerinin devamında “terörle mücadele bahanesiyle Irak topraklarının kullanılmaması gerektiği” çağrısını yineledi.

Mevcut hükümetin, Güvenlik Konseyi ve BM’nin desteğiyle adil ve dürüst seçimler yapmak için çalıştığını söyleyen Kazımi, Irak’taki demokratik süreci koruduğu için Yüksek Dini Merci Seyyid Ali es-Sistani’ye teşekkürlerini sundu.

Irak’ta yaşanan siyasi krize de değinen Kazımi, “Siyasi güçler, hükümetin kurulması konusunda anlaşamadılar, bu da siyasi bir tıkanmaya yol açtı. Krizden çıkış yollarını tartışmak için tüm siyasi taraflara ciddi ve şeffaf bir diyalog çağırısı yapıldı.” dedi.

“Irak, bölgesel krizlere ve bölge ülkeleri arasındaki farklılıklara sürdürülebilir barışçıl çözümler bulmaya ve görüşleri yakınlaştırmaya çalışıyor.” ifadesini kullanan Kazımi, Bağdat’ın, hükümetin uyguladığı dengeli politikanın sonucu olarak bölge ülkeleri arasında yapılan Bağdat Ortaklık ve İş birliği Konferansı gibi birçok toplantıya ev sahipliği yaptığını belirtti.

Irak’ta yaşanan su sorunlarına da dikkat çeken Kazımi, Irak’ın iklim değişikliğinden en çok etkilenen beşinci ülke olduğunu kaydetti.

“Toplumumuzdaki cehalet oranını azaltmak amacıyla Ulusal Erken Çocukluk Gelişimi girişimini başlattık” diyen Kazımi, eğitim sektörünün temellerini sarsan savaşların, çatışmaların ve yolsuzluğun yansımaları sebebiyle toplumun bazı kesimlerinin oldukça zarar gördüğünü ifade etti.

Kazımi ayrıca, çeşitli illerde yüzlerce okul, fakülte ve üniversite inşa edebilmek için bir kampanya başlattıklarını bildirdi.

Filistin davasına ve Suriye krizine değinen Başbakan Kazımi, şu ifadeleri kullandı:

“Irak’ın Filistin davasına ve Filistin halkının meşru haklarını kullanmasına ayrıca Kudüs’ün tarihi statüsüne ve kutsallıklarına saygı duyulması konusundaki sağlam duruşunu teyit ediyoruz.

Suriye’deki tüm taraflar arasında siyasi görüşmeler yapılmasını destekliyoruz. Diyalog yoluyla bölgesel ve uluslararası krizlere sürdürülebilir barışçıl çözümler bulma ihtiyacını vurguluyoruz.”

Mustafa Kazımi, “Ülkemizin karşı karşıya olduğu sonuçlar, birikmiş sorunların sonucudur ve bombaları etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz. Gençlerimiz artık demokratik deneyimi korumalıdır bölgelerimizi ve ülkemizin altyapısını yeniden inşa etmek için uluslararası toplumun desteğine ihtiyacımız var.” dedi.

from TEBA AJANSI https://ift.tt/uaZLkHW via IFTTT

0 görüntüleme0 yorum
bottom of page